БГ-Фантастика:Наръчник/Препратки

От БГ-Фантастика
< БГ-Фантастика:Наръчник
Версия от 20:16, 16 декември 2006 на Григор Гачев (беседа | приноси) (създаване на страницата)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене
Наръчник на
редактора

Препратките са от голяма важност за статиите в БГ-Фантастика. Те условно се разделят на Вътрешни (или Уики) препратки и Външни препратки. Вътрешни са тези препратки, които правим в самият текст на статията и които препращат към други статии от БГ-Фантастика. Външни се препратките към други сайтове.

Вътрешни препратки

Едно от нещата, които правят БГ-Фантастика толкова пристрастяваща и полезна, е наличието на многобройни препратки навсякъде из статиите. Те позволяват на потребителите да получават повече информация, тъй като докато четат статията, която са избрали, могат да кликнат върху някоя от създадените други препратки в текста и така да получат и друга информация, свързана със статията.

Кога да създаваме препратки

Най-лесният начин да се научите кога да създавате препратки е да разгледате статиите в БГ-Фантастика за примери. Препратки се създават върху дати, имена на известни личности, географски обекти, събития (напр. Втора световна война) и т.н. Ако се колебаете дали да поставите препратка или не, задайте си въпроса "Ако аз четях статията, щеше ли тази препратка да ми е полезна?" или "Възможно ли е да се напише статия по думата, от която съм създал препратка?"

Как да създаваме препратки

  • Когато желаете да направите препратка към друга статия в БГ-Фантастика, (наричана уики препратка), трябва да поставите двойни квадратни скоби около думата. Например този код:
[[Фантастика]]

ще изглежда така:

Фантастика
  • Ако желаете препратката да показва текст, различен от името на другата статия, можете да добавите алтернативно име след знака "|" .

Например, ако желаете да създадете препратка към Началната страница, но желаете на препратката да пише "моят текст", трябва да въведете:

За да видите статията [[Начална страница|моят текст]]...

Това ще се изпише по следния начин:

За да видите статията моят текст...,

но ще сочи към Началната страница.

Препратки с окончания

Когато желаете да използвате множествено число (или други окончания) във вашите препратки, можете да добавите допълнителни букви извън двойните квадратни скоби, без да оставяте празно място между тях.

Например, трябва да напишете:

Морските бозайници, като [[делфин]]и....
Реката е известна с [[кей]]овете си...

Това на страницата ще се изпише така:

Морските бозайници, като делфини....
Реката е известна с кейовете си...

Шаблон:Пясъчник

Външни препратки

Ако желаете да направите препратка към сайт извън БГ-Фантастика, желателно е това да става в края на статията, в подзаглавие "Външни препратки".

Най-лесният начин да създадете външна препратка е, като просто напишете пълния адрес на сайта, към който желаете да направите препратка. Ако, например, желаете да направите препратка към Google, всичко, което трябва да направите, е да въведете:

http://www.google.com/

Уики автоматично ще преобразува този текст като препратка (както това се случи и с адреса по-горе) и ще покаже адреса, включително "http://".

За да направите препратка, която показва нещо различно от адреса, използвайте по една квадратна скоба от двете страни на адреса. Ако желаете да направите препратка към Google, напишете:

[http://www.google.com/]

Това ще покаже препратката като номер в скоби, ето така: [1]. Този формат най-често се използва, когато се цитират източници на информация в статиите. Методът изглежда като бележка под линия, затова е много подходящ за използване с такива цели (например, за да се проследи цитат или изказване, което посочва източника). Избягвайте тази употреба: "Позовавайки се на [2], последната пълна луна от второто хилядолетие, ще се наблюдава на 11 декември 2000." Също така, избягвайте външните препратки, когато е възможно да се извърши същата дейност с препратка към статия в БГ-Фантастика.

Ако желаете препратката ви да се показва с текст, който вие определите, добавете алтернативен текст след адреса, отделен с интервал (не права черта). Например, ако желаете препратката да изглежда така - Търсачката Google, напишете:

[http://www.google.com/ Търсачката Google]

Когато се поставят в подзаглавие "Външни препратки", препратките е добре да бъдат предхождани от точка:

==Външни препратки==
* [http://www.google.com/ Търсачката Google]
Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с наръчника.