БГ-Фантастика:Шаблони

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Наръчник на
редактора

Шаблоните в БГ-Фантастика са начин да се използва един и същ текст (оформен по определен начин, съдържащ определени препратки и т.н.) на много страници, без да се налага да се добавя един и същи код към техния. Шаблоните са специален вид страници, които могат да бъдат добавяни към статията само чрез името си.

Създаване на шаблони[редактиране]

За да създадете нов шаблон, е необходимо да направите нова страница в именното пространство „Шаблон“ – т.е. името ѝ трябва да има вида Шаблон:Име на шаблона. Моля, записвайте всяко ново собствено съобщение на тази страница.

Включване на шаблони[редактиране]

Има два основни начина за включване на собствените съобщения:

  • {{шаблон}} (обикновено вграждане, по-рано чрез {{msg:шаблон}}) и
  • {{subst:шаблон}}

Чрез subst текстът на шаблона се копира на мястото на {{subst:шаблон}}, когато съхраните статията, и следващия път се показва самият текст, докато чрез {{шаблон}} текстът на шаблона се зарежда всеки път, когато съответната страница се извиква.

С други думи, когато се използва {{шаблон}} и съответният шаблон бъде променен, той автоматично се променя на всички страници, в които е използван. Шаблоните, вмъкнати чрез subst, трябва да се променят ръчно. Използването на subst е разумно за шаблони, които скоро ще бъдат премахнати от съответната страница.

Съществува и трети начин за включване – {{msgnw:шаблон}}. Действа по същия начин като обикновеното вграждане, като освен това загражда текста с етикет <nowiki>, така че уики-форматирането на текста на шаблона не се показва - т.е. показва се само неговият код.

Вижте също[редактиране]

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Шаблони в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Borislav, Ема, 5ko, Александър, Горан, Stanislav, Nk, Darsie, Kamenlitchev, Ванка5, Петко, V111P, Daggerstab, Phips, 84.22.11.102
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Template messages в en.wikipedia.org, към 24 декември 2003, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Tim Starling, Angela, Docu, Pakaran, Dori, Mattworld, Dysprosia, MyRedDice, Patrick, Eloquence, Evil saltine, Shizhao, Christian, AlexPlank, Grin, Rfc1394, Adam Bishop.

</center>