БГ-Фантастика:Наръчник/Бърз урок

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Наръчник на
редактора


Привет на всички новодошли! Това е опит бързо да ви обясним как се прави статия. Имайте предвид, че ще ви покажем само най-краткия път, по който да я направите, като се надяваме с течение на времето на научите и всички други тънкости.

Избор на тема и начало[редактиране]

Изберете тема, която ви е интересна и забавна. Нека да е от област, в която имате известни познания. Можете:

  1. Да потърсите статия за нещо от добре позната ви сфера - примерно биология, математика, кино и т.н. Напишете заглавието в полето за търсене.
    1. Ако има вече написана статия - тя ще се появи. Тогава я прочетете! По всяка вероятност в текста ще има думи, оцветени в червено, което означава, че за тях, все още никой не е създал статии. Това може да сте вие - щракнете върху някоя от думите в червено. Ще се отвори бяло поле, върху което ще създадем вашата първа статия.
    2. Ако не е написана, ще видите събщението "В БГ-Фантастика не съществува страница с това заглавие. Можете да я създадете", където създадете ще е оцветено в червено. Щракнете върху него! Ще се отвори бяло поле.
  2. Да отворите списъка на желаните страници и да изберете заглавие.
  3. Или пък да започнете нова статия оттук. Ако вече съществува статия с посоченото от вас име, ще можете да я редактирате и доразвиете.

<inputbox> type = create width = 50 bgcolor = #e0e3e6 preload = Шаблон:Стандартно съдържание на нова страница </inputbox>

Съдържание и оформление[редактиране]

  1. Почнете статията с кратко изречение, поясняващо темата ви. Примерно, ако сте избрали за тема на статията си баскетбол, може да започнем с "Баскетболът е отборна игра с топка". Ако пък темата е Питагор, може да почнем с нещо като "Питагор е йонийски математик и философ."
  2. След това разкажете, това което знаете, като едновременно с писането, може да проверявате или допълвате вашия текст с информация от интернет или друга литература. Добре е текстът да се структурира на няколко отделни раздела според темата.
  • Изборът на тези раздели е по ваш избор. Примерно, ако пишете за спортист, точките може да са "Биография" и "Спортни успехи". Ако е писател, поет или художник, аналогично те ще са "Биография" и "Известни творби". Може разделът "Биография" да е заменен с по-подробно разделяне на жизнения му път. (Примерно:"Детство", "Младежки години", "Живот в Австрия" и т.н.). Ако сте избрали да напишете статия за някоя игра, може да отделите, примерно, раздели "Произход на играта", "Правила", "Стратегия" и "Международни състезания".

За да оформите отделни секции, сложете по два знака равно от двете страни на името на секцията. Ето така: ==Произход на играта== . Този код ще създаде отделни секции както в статията, която в момента четете.

Картинка[редактиране]

Хубаво е в статия, която пишем, да сложим картинка, която да илюстрира написаното.

Картинката може да бъде качена чрез линка Специални:Upload, който пък може да бъде открит в списъка на "Специални страници" (намира се вляво на страницата, в кутията с линкове под тази за търсене). Не забравяйте обаче правилата за външни картинки и материали в БГ-Фантастика!

Източници[редактиране]

Когато пишете по статия, особено ако тя представя спорни мнения или е вероятно някой да възрази срещу нея, трябва да представите източник. За целта след като напишете определен факт, добавете следните код <ref>Източник</ref>, където заменете "Източник" с данни за мястото, където е изложен този факт -книга (вкл.автор) или друго изследване. Имайте предвид, че тези източници трябва да са сериозни. След това създайте раздел "Източници" с по два знака равно от двете страни. В този раздел напишете кода <references/>. Изпробвайте още сега наученото в Пясъчника с измислен източник.

Външни препратки[редактиране]

Когато някой прочете вашата статия, вероятно ще се поинтересува да получи и повече допълнителна информация по темата. За целта, много ще го улесните, ако сами поставите една-две външни препратки. Можете да направите търсене в Гугъл по заглавието на статията или специфична ключова дума от нея и да подберете от резултатите онези няколко сайта, които според вас представят информацията най-подробно, достоверно и актуално. Например, ако пишете статия за Бритни Спиърс, най-подходящата външна препратка ще е нейният официален уебсайт или личен блог. Ако пък пишете статия за филм, открийте страницата за него в IMDB и я добавете в раздела с препратки. Имайте предвид, че не всички източници на информация в Интернет се считат за еднакво сериозни, както и че не е нужно списъкът от препратки да бъде дълъг, за да бъде представителен.

Създайте раздел „Външни препратки“. Напишете в него това: * [http://bgf.zavinagi.org Сайт на БГ-Фантастика], за да излезе на екрана това:

Категория[редактиране]

Ако гледате на вашата статия като на току-що изписан лист, този лист е добре да бъде подреден в общата книга, която създаваме. За целта в края на статията трябва да поставим следния текст [[Категория:Избраната категория]], където заместваме "Избрана категория" с тази, която считаме за удачна. Ако сме написали статия за Отава, нейната категория би била "Градове в Канада". Ако статията е Квадратно уравнение, ще го подредим в категория "Алгебра". Какви категории има създадени досега, може да видите в началната категория и подкатегориите й. Не се притеснявайте ако не успеете да изберете от първия път най-удачната. Да избирате подходящи категории ще се научите с опита.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Наръчник/Бърз урок в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Darsie, Spiritia, 212.91.163.79, Seddass