БГ-Фантастика:Полезни съвети

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Наръчник на
редактора

Тези съвети обикновено са предназначени за вграждане в портала за общността чрез именното пространство Шаблон.

Добре дошли за новите потребители *[редактиране]

Здравейте и добре дошли! Ако в момента пристигате на сайта, някои аспекти могат да се окажат объркващи - затова с удоволствие ще ви помогнем. Страниците Въведение, Помощ, Портал и ЧЗВ отговарят на повечето въпроси. В пясъчника можете да се упражнявате, а на страницата Разговори - да ни попитате.

Ако има неясни места, непременно ни кажете, за да подобрим сайта и документацията - правим го при първа възможност, обикновено веднага - това ще улесни всички следващи посетители. Отново ви приветстваме за добре дошли!

Последните промени *[редактиране]

Знаете ли, че най-посещаваната страница тук след началната е страницата с Последните промени? Това е нашият дневник, в който се записват всички действия и много от редакторите го следят, за да знаят какви са текущите задачи и за да могат да помогнат за подобряването им чрез препрочитане и поправка на печатни грешки.

Полето "Резюме" *[редактиране]

Когато редактирате страница, ще забележите, че под основната кутия има едно поле със заглавие "Резюме". Една от препоръките тук е това поле винаги да се попълва - дори и краткото резюме е по-добре от никакво. Точното описание на промените ще помогне на хората, следящи статията, да разберат за какво става дума, особено ако редактирате анонимно, тъй като в този случай другите потребители трудно могат да открият какви промени сте направили. Освен това този текст се записва и в историята на съответната страница, така че ако той присъства, чрез него винаги може да се проследи развитието на дадената статия.

Подписване *[редактиране]

Когато оставяте коментар на някоя дискусионна страница (беседа), много лесно и бързо може да се подпишете, използвайки две тиренца и четири тилди: "--~~~~". След като съхраните страницата, те ще бъдат заменени от Вашето потребителско име с дата и час на коментара. Препоръчваме Ви винаги да се подписвате в дискусиите, за да не бъдат объркани Вашите коментари с тези на други потребители. Разбира се, може да ползвате този начин на подписване само, ако сте влезли в БГ-Фантастика.

Малки промени *[редактиране]

Не забравяйте да добавите отметката "Това е малка промяна" за обикновени корекции на правопис или оформление, непроменящо смисъла на текста. Използвайте голямата промяна само когато редакцията е важна или променя гледната точка на статията. Така ще спестите време на другите редактори, които биха прегледали само по-важните промени. Бихте могли да укажете в настройките си отметката за малка промяна да е сложена по подразбиране.

Потребителски страници *[редактиране]

Всеки регистриран потребител в БГ-Фантастика може да създаде страница за себе си. За да си откриете сметка, е нужно да щракнете на препратката Влизане, въведете потребителско име и парола (два пъти) и натиснете на бутона "Създаване на сметка". Когато влезете, Вашето име ще се появи в горния ляв ъгъл на екрана като препратка. Последвайте я и ще се озовете на потребителската си страница. Там може веднага да я създадете, щраквайки върху Редактиране. На съответната й дискусионна страница (беседа) ще може да получавате съобщения от другите потребители, а на личната си страница може дори създавате подстраници за експерименти и лични проекти, напр. Потребител:Вашето име/Пясъчник.

Картинки *[редактиране]

За да вмъкнете картинка в страница, е нужно да я качите на сайта и да напишете [[Картинка:Ime.png|Описание]]. Може да добавяте различни характеристики, използвайки отвесни черти ("|"). Например, [[Картинка:Ime.png|мини|180п|На поляната]] автоматично ще създаде дясно подравнено умалено копие на картинката с ширина 180 пиксела и заглавие "На поляната". А чрез [[Картинка:Ime.png|ляво|текст]] ще покажете картинката в пълен размер, ляво подравнена.

Трябва да се регистрирате, за да можете да качвате картинки в БГ-Фантастика.

Външни препратки *[редактиране]

Външните препратки в БГ-Фантастика обикновено се отделят в собствен раздел с име "Външни препратки". Най-лесният начин да създадете такава препратка е, като напишете [адрес описание]. Например: [http://bg.wikibooks.org/ Уикикниги] ще се превърне в Уикикниги. Разбира се, хубаво е да дадете малко по-съдържателно описание, за да добие представа читателят къде точно води препратката. Също така вътрешните препратки са за предпочитане, ако за съответната тема съществува статия в енциклопедията.

Препратки *[редактиране]

За да създадете препратка към някоя страница, е нужно само да заградите определената дума в двойни квадратни скоби, ето така [[Любен Дилов]].

Ако искате като препратка вместо истинското заглавие на страницата да се покаже някакъв друг текст, използвайте следния вариант: [[Любен Дилов|писателя]]. Това ще се превърне в писателя.

Окончанията към дадена препратка са допълнително улеснение, например [[фантастика]]та ще покаже фантастиката.

Още: БГ-Фантастика:Наръчник/Препратки

Отваряне на статия *[редактиране]

За да отворите дадена статия, напишете името й в текстовото поле в страничната лента на страницата и натиснете "Статия". Необходимо е да посочите точното заглавие, като само при първата буква не се прави разлика между голяма и малка буква.

С някои нови браузъри можете да отворите статията, като напишете заглавието в лентата с адреса:

"bgf.zavinagi.org/index.php?title=Име_на_статия".

История *[редактиране]

За да наблюдавате разликите между две версии на дадена статия, щракнете на препратката "История" и след това изберете отметките на версиите, които искате да сравните. Като щракнете на "тек", ще видите разликите между съответната версия и текущата (последната). Чрез "посл" ще бъдат показани разликите между съответната версия и предишната.

Редактиране на подраздел *[редактиране]

Когато статията е дълга и има няколко подзаглавия, често е по-удобно да се редактира само един раздел: щракнете на препратката редактиране след заглавието и в текстовата кутия ще се отвори само избраният раздел. (Тази препратка може да се скрие чрез настройките.)

Една подобна команда може да се зададе в настройките - "Възможност за редактиране на раздел при щракване с десния бутон върху заглавие на раздел (Javascript)". Тя е много удобна и може да се ползва от повечето браузъри.

Източник[редактиране]


История на статия - откриване на авторите *[редактиране]

Статиите в БГ-Фантастика обикновено са изработени в сътрудничество от няколко или много редактори. Тъй като самите статии не се подписват, потребителските имена или IP-адресите на авторите и резюме на техните приноси към статията могат да се видят в "историята" на страницата (с препратката "История" в горната и долна част). Затова винаги е добре да се добавя и кратко описание на промените в полето "Резюме".

На дискусионните страници (беседи), когато оставяме коментар, се подписваме с две тиренца и четири тилди (--~~~~), с които се изписват потребителското име и датата.

Връзка с други потребители на БГ-Фантастика *[редактиране]

Ако искате да говорите с определен редактор, оставете съобщение на неговата лична дискусионна страница (беседа). За да стигнете дотам, използвайте препратката Дискусионна страница или Беседа, намираща се на потребителската страница. Ако потребителят е въвел и електронната си поща, тогава може да му изпратите писмо чрез препратката Пращане писмо на потребителя, намираща се на всяка лична страница. До страницата и беседата на даден потребител можете да стигнете или от последните промени, или от списъка с потребители.

Ако искате да обсъдите конкретна статия или страница, най-доброто място да направите това е съответната дискусионна страница на статията.

Наблюдаване на страници *[редактиране]

Една от полезните придобивки, която получавате като регистрирани потребители, е списъкът Ви за наблюдение. На всяка страница ще виждате препратка "Наблюдаване на страницата", чрез която тя може да се прибави в него. Така лесно и бързо ще може да видите последните промени, свързани с желаните статии. Наблюдаваните статии се показват също така с удебелен шрифт в последните промени.

Когато редактирате страница, можете да сложите отметка на "Наблюдение на статията" и тя ще бъде добавена във Вашия списък. Бихте могли също да укажете в настройките си отметката да е сложена по подразбиране.

Подобряване на последните промени *[редактиране]

Ако сте регистриран потребител и имате не много стар браузър, можете да изберете в настройките си възможността за Подобряване на последните промени. По този начин, на страницата с последните промени, всички редакции на дадена статия ще бъдат групирани и ще могат да се разтворят с щракване на синята стрелка. Така страницата е по-подредена и лесна за преглед.

Показване на промени, като се започва от 12:48, 6 май 2004 *[редактиране]

Ако често следите последните промени в БГ-Фантастика, вместо да презареждате наново страницата, щраквайте на препратката „Показване на промени, като се започва от 12:48, 6 май 2004. Датата и часът, които са предложени са моментът, в който страницата с промените е създадена, така че ако щракнете на препратката, ще се покажат само най-последните промени, които още не сте видели. Така страницата е по-малка и ориентирането е по-лесно.

Преводът на интерфейса *[редактиране]

Преводът на български на софтуера МедияУики е почти завършен, но винаги може да се подобри. Ако откриете неточности, моля свържете се със сайта на МедияУики (или с българската Уикипедия), за да помогнете за коригирането им.

Покана за участие *[редактиране]

БГ-Фантастика е свободна и безплатна енциклопедия с отворено съдържание, която е достъпна за всички. Статиите се пишат, превеждат, разширяват и подобряват от нас, читателите. Всеки може да участва, ако има знания, които иска да сподели, или желание да научи повече.

Ако смятате, че ваши приятели и познати биха проявили интерес, не пропускайте да им разкажете за проекта - на работното място, в училище или в университета, на дискусионни форуми или по пощата.

Най-добрите ни статии *[редактиране]

Критериите за една добре написана статия са фактически точна информация, изчерпателно съдържание и неутрална гледна точка. Най-добрите ни статии се показват за няколко дни на началната страница.

Кратко представяне и препратки към предишните "победителки" можете да прегледате на страницата Избрани статии.

Редакционни конфликти *[редактиране]

Когато двама редактори редактират дадена страница едновременно, се получава т.нар. редакционен конфликт. Поради опасност от загуба на текст, Уикипедия ще покаже двете редакции и разликите между тях, за да изберете или промените безопасно подходящия вариант.

За избягване на редакционни конфликти се препоръчва при дълги статии да редактирате разделите поотделно. Ако знаете, че друг редактира статия, която ви интересува, изчакайте да свърши примерно 30 минути преди да правите корекции.

Ако възнамерявате да редактирате по-продължително време дадена статия, бихте могли да запишете временна версия с добавена команда {{Редактирам}} на първия ред. Това съобщение предупреждава останалите редактори, която намалява опасността от редакционен конфликт.

Вие сте редактори *[редактиране]

Важно нещо в БГ-Фантастика е, че вие сте автори и редактори. БГ-Фантастика няма главен редактор или система за контрол на статиите. Вместо това всички участници в енциклопедията взимат активна роля.

Например, всички сътрудници могат да преглеждат създаването и промените в статиите на страницата Последни промени. Всички и всеки може да помогне с препрочитане, поправка на правопис, граматика, стил, форматиране, подобряване на неутралността, добавяне на информация и препратки, дори пълна ре-организация на статията.

Категориите в БГ-Фантастика *[редактиране]

В БГ-Фантастика статиите са структурирани в йерархично подредени категории. Това дава възможност да се намери информацията в дадена област чрез минаване от главните категории през подкатегориите до конкретната категория, съдържаща нужната информация.

За да причислите статия към дадена категория, добавете [[Категория:Име на категория]] в статията. Съответната категория ще се покаже като препратка отдолу на страницата. Чрез нея може да отидете на категорийната страница, където са изброени всички статии, принадлежащи към категорията, а също и нейните подкатегории, ако има такива. Заглавието на вашата статия вече е там - категориите се създават и обновяват автоматично.

Разгледайте и текущия списък по азбучен ред на категориите.

Още: БГ-Фантастика:Категория

Избиране на подпис *[редактиране]

Когато се подписвате на дискусионните страници (беседи) с --~~~~ (две тиренца и четири знака тилда), по подразбиране се изписва Вашето потребителско име. Ако желаете, можете да промените този текст в настройките, в полето Вашият псевдоним (за подписи). Можете например да изберете текст на кирилица.

Начало на обширна тема *[редактиране]

Ако искате да добавите материал по дадена тема, която е доста обширна и включва много подтеми, не бързайте със създаването на отделни статии за всяка от тях. Често допускана грешка е създаването на главна статия, съдържаща само препратки към подстатии, които пък се състоят само от едно-две изречения. Вместо това се опитайте да направите кратко описание на основния предмет, което да служи като въведение, а след това използвайте подзаглавия за отделните подтеми. Едва когато статията стане прекалено голяма, може да отделите дадена част от нея на отделна страница.

Пренасочване *[редактиране]

В обикновените енциклопедии често се срещат заглавия, след които пише "Вижте ...". Уикипедия също използва подобен вид пренасочвания. Тук обаче вместо да видите текст, подобен на "Вижте Х", ще бъдете автоматично прехвърлени на статията Х, например страницата "Чомски" води към "Ноам Чомски". След прехвърлянето под заглавието на статията ще бъде изписано: "(пренасочване от Чомски)".

За да създадете такава пренасочваща страница към примерна статия Цел, е достатъчно да напишете на първия ред #виж [[Цел]].

Преименуване на статии *[редактиране]

Ако прецените, че заглавието на дадена статия може да се подобри, можете да я преименувате. Изберете най-подходящото заглавие и използвайте препратката "Преместване" или "Преместване на страницата" (според настройките Ви). По този начин се премества цялото съдържание на страницата заедно с цялата й история. Старото име се превръща в пренасочване към новата страница.

След това проверете кои статии сочат към старото име (чрез "Какво сочи насам") и актуализирайте тези препратки.

Препратки за търсене чрез Google *[редактиране]

Създаването на препратки към някои сайтове е доста улеснено, необходима е само една представка. Пример: търсене в Google - въведете [[Google:София]] или [[Google:Уикипедия|]], резултатът е Уикипедия.

Съкращения *[редактиране]

Често е необходима употребата на съкращения, например: т.е., пр.н.е., и т.н. и други. За тяхното изписване има няколко възможности: без или с интервали. Ако обаче се остави интервал, е възможно частите да се разделят на два реда при пренасянето. Едно решение е използването на  . Разбира се най-правилно е с полуинтервал -   или   - той обаче не се разпознава от някои браузъри. И все пак, за да запазим четимостта на кода, по-добре е той да е колкото се може по-опростен - като че ли най-подходящото изписване тогава е без интервали.

Собствени съобщения *[редактиране]

Ако искате да създадете съобщение, което да вграждате в статиите, може да използвате именното пространство Шаблон. По такъв начин се извежда и текстът "Тази статия е мъниче...", който сигурно сте виждали на някои от страниците. Необходимо е само да създадете страницата "Шаблон:Име на съобщението", а след това да сложите {{Име на съобщението}} навсякъде, където искате да се появява текстът.

Съдържание *[редактиране]

Във всяка статия, съдържаща повече от три заглавия, автоматично се създава съдържание. То се поставя точно преди първото заглавие, а текстът преди него остава над съдържанието. Този текст обикновено е с големина един-два абзаца и служи като въведение в статията.

Ако не Ви харесва мястото на съдържанието, просто добавете __СЪДЪРЖАНИЕ__ там, където искате да бъде. Ако пък смятате, че тази статия няма нужда от съдържание, добавете __БЕЗСЪДЪРЖАНИЕ__ някъде в страницата. А в настройките си може да изключите напълно това свойство.


Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Полезни съвети в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Borislav, 217.66.125.95, 5ko, Петко, V111P, 87.126.253.12, Ванка5