БГ-Фантастика:Наръчник/Имайте предвид

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Наръчник на
редактора

Има няколко основни неща, които винаги трябва да помните, когато редактирате и обогатявате БГ-Фантастика.

Поведение[редактиране]

БГ-Фантастика насърчава атмосфера на приятелство и разбирателство. Постоянните участници се обръщат един към друг на „ти“. Разбира се, в ежедневната работа има и несъгласия и дори словесна и редакторска война, но от редакторите се изисква максимално да ги избягват и да се държат възпитано и културно.

Най-важното: винаги считайте, че другите редактори имат добри намерения. Никога не подценявайте усилията им и не мислете, че те вредят на енциклопедията. Ако някой от редакторите направи нещо, което ви притеснява или обижда, оставете му любезно съобщение на неговата лична беседа или на беседата на статията, за която става въпрос, и го помолете да обясни основанията за действията му. Убедени сме, че като избягвате споровете и караниците, ще си спестите много неприятности.

Редакторски правила[редактиране]

Неутрална гледна точка[редактиране]

Редакторската политика на БГ-Фантастика се базира на т.нар. „неутрална гледна точка“ („neutral point of view“), често цитирана като „NPOV“ или „НГТ“. Тази политика гласи, че ние приемаме всички съществени гледища по дадената тема. Всички съществени! Вместо да излагаме едно единствено мнение по въпроса, ние се опитваме да представяме всички възгледи по темата, без да съдим кое от тях е правилно. Целта ни е да информираме, а не да убеждаваме читателите си в нещо. Политиката ни НЕ означава, че от нашите статии се очаква да бъдат „обективни“, тъй като в спора и двете страни вярват, че имат „право“.

Допуска се в статиите да се изразява мнение, но то трябва да бъде представено именно като нечие мнение, а не като факт. Освен това е добра идея тези мнения да бъдат недвусмислено определяни като такива, като например „Защитниците на това мнение казват, че…“ или „Известният коментатор Х вярва, че…“.

В БГ-Фантастика можете да срещнете и статии, определени като „POV“. Това е жаргонен термин в БГ-Фантастика за предубедени статии или такива, които очевидно изразяват само една от гледните точки. В тази категория попадат и рекламните статии, както и тези с подчертана политическа принадлежност. В по-леките случаи, една статия може да е маркирана като „POV“ дори и само за това, че е отделено значително място само за едната от гледните точки, дори ако и двете мнения са представени неутрално.

Ако ще се занимавате с дискусионни статии на теми като религия или политика, много е важно да прочетете политиката на БГ-Фантастика за неутралната гледна точка колкото е възможно по-скоро. Може би е добре да прочетете също и БГ-Фантастика:Успокойте се преди редакция на гореща тема. Ако ще посветите времето си на по-малко емоционални теми като математиката или видео-игрите, пак ще е от полза да прочетете тези политики, но не е чак толкова належащо. Запомнете тези съвети и прочетете пълната политика, ако попаднете на NPOV съдържание.

Значимост на темите[редактиране]

БГ-Фантастика е енциклопедия. Следователно статиите трябва да съдържат енциклопедична информация по "значими" теми. Кое всъщност е истински значимо е обект на неугасващ дебат в БГ-Фантастика, но малцина от нас са съгласни, че трябва да има статия за всеки човек на планетата, всяка компания, която продава нещо или всяка улица във всеки град на света.

Тук, също така, не е подходящото място за публикуване на новаторски научни изследвания, новосъздадени теории и пр., които не са потвърдени от съответствуващи рецензии. За повече информация относно това, какво трябва да съдържа БГ-Фантастика, разгледайте БГ-Фантастика:Критерии за включване в БГ-Фантастика.

Ние също така не окуражаваме авторите да пишат за самите себе си или техните собствени постижения, тъй като така би възникнал конфликт на интереси. Ако сте постигнали нещо забележително, някой друг рано или късно ще напише статия за това.

Цитиране на източниците[редактиране]

БГ-Фантастика не изисква да цитирате източниците си на информация за статиите, по които работите, но ние предпочитаме да го правите, когато това е възможно. Ако използвате книга (или книги), за да напишете статията си, цитирайте ги в подзаглавие "Библиография", най-долу на статията ви. Ако използвате уеб-сайт, направете препратка към него. Това позволява на читателите да направят необходимите проверки и да намерят допълнителна информация.

Авторски права[редактиране]

Молим ви да не публикувате тук материали с авторски права без разрешение. Най-добрите статии са онези, които се основават на собствените познания по темата или синтез от няколко различни източника на информация. За повече подробности относно авторското право вижте и БГ-Фантастика:Авторско право.

Преименуване на статии[редактиране]

Ако срещнете статия, чието заглавие е неправилно, молим ви да не копирате и залепвате целия текст от статията и да го поставяте под новото, по-подходящо заглавие. Предпочитаният метод е да преместите цялата статия под новото име. Ако това ще ви е за първи път, прочетете внимателно предупрежденията.

Преместването се прави само от регистрирани потребители, на нерегистрираните бутон „преместване“ не им се показва.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Наръчник/Имайте предвид в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Gregg, D-Author, 83.228.8.210, Emil, Christomir, DOGGY, V111P, Intery, ИнжИнера, Darsie
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Tutorial (Keep in mind) в en.wikipedia.org, към 25 декември 2004, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Niteowlneils, Isomorphic, Angela, Dcljr, UninvitedCompany, Hansag, Italys, Karderio, Rj, Meelar, Roachgod, Fabiform, TreyHarris, Dori, Template namespace initialisation script, ZayZayEM, LUH 3417, Martin S Taylor, Zy26, Grinner, Juzeris, Zoohouse, Horse0709.

</center>