БГ-Фантастика:ЧЗВ за сътрудници

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Съдържание

В началото[редактиране]

Как мога да сътруднича?[редактиране]

Като редактирате страниците, създадете нова страница, разкажете за БГ-Фантастика, направите дарение и много други начини...

Защо бих поискал да сътруднича?[редактиране]

  1. Забавно е.
  2. Лесно е.
  3. Има образователна цел.
  4. В полза на обществото е.
  5. Вие сте част от вълнуващ проект, който използва идеята за свободно съдържание.
  6. Може да поправяте хората на момента, без да искате тяхното позволение.
  7. Интересно е да споделяте знанията си с другите хора, знаейки че останалите веднага могат да вземат отношение по това, което сте написали.
  8. Можете да добавите вашата или другата гледна точка на спорна или каквато и да е било тема, като по този начин направите статията по представителна.
  9. Можете да създадете статия за теми, които Вас ви интересуват или които мислите, че не са достатъчно представени на други места.

С удоволствие ще участвам, но се страхувам да не оплескам нещата. Какво да правя?[редактиране]

Не се притеснявайте. Като направите една-две редакции, ще видите, че това не е толкова сложно. Дори да изтриете цялото съдържание на една статия, тя не е загубена и може да се възстанови отново, тъй като всички стари версии се съхраняват.

Интересувам се от определена тема, но не мога да напиша статия по нея. Какво да правя?[редактиране]

Опитайте. Напишете колкото можете - има добър шанс други да го дооправят и разширят, и да се получи чудесна и богата статия!

С удоволствие бих искал да напиша нещо, но нищо не ми хрумва. Какво да правя?[редактиране]

На страницата Желани страници може да намерите стотици теми, за които съществуват препратки, но все още не са написани статии.

Трябва ли да се регистрирам, за да редактирам страници?[редактиране]

Не. Всеки може да редактира без каквато и да е регистрация.

Каква е ползата от регистрацията?[редактиране]

Тогава може да изберете свои собствени настройки. Освен това, когато редактирате, ще се показва Вашето потребителско име вместо IP-адресът Ви.

Трябва ли да използвам истинското си име?[редактиране]

Това не е задължително. Някои го правят, някои - не.

Как да сменя потребителското си име?[редактиране]

Единственият начин да направите това е да създадете нова потребителска сметка.


Терминология[редактиране]

Вижте също речника

Каква е разликата между страница и статия?[редактиране]

Терминът "страница" обхваща всички материали в БГ-Фантастика, включително енциклопедичните статии, страниците с разговори, документацията и специалните страници, като например Последни промени. "Статия" пък е по-тесен термин, отнасящ се до страница, съдържаща енциклопедични данни. По такъв начин всички статии са страници, но не всички страници са статии. За повече обяснения вижте БГ-Фантастика:Статия.

Какво е сирак?[редактиране]

Сирак се нарича статия или картинка, към която не сочат никакви страници. Тя може да се намери чрез търсене в БГ-Фантастика, но за предпочитане е да направите препратка към нея от някоя друга страница. Разгледайте списъците на статиите и картинките сираци.

Какво е мъниче?[редактиране]

Мъничето представлява много кратка статия, обикновено от едно-две изречения. Някои хора не ги харесват, но все пак те не могат да бъдат избегнати. Доста статии започват съществуването си като мъничета. Разгледайте автоматично създаден списък на кратките статии в БГ-Фантастика.

Какво е пояснителна страница?[редактиране]

Вижте БГ-Фантастика:Пояснителна страница.

Какво е малка промяна? Кога да я използвам?[редактиране]

Когато се редактира страница, влезлият потребител може да избира дали да определи редакцията си като "малка промяна". Въпрос на личен избор е кога ще маркирате редакцията си като "малка промяна". По принцип, когато при редакцията на страницата само сте поправили правописните грешки, променили сте форматирането или леко сте пренаредили текста, редакцията трябва да се отбележи като "малка промяна". Обратно, голямата промяна представлява всяка корекция на съдържанието, при която има допълване или изтриване на информация.
Тази особеност на БГ-Фантастика е важна, защото потребителите могат да настроят изгледа на Последни промени по такъв начин, че малките промени да се скрият. Това се налага да се прави, защото по този начин много по-лесно се следят редакциите.
Причината, поради която на нерегистриран потребител не е разрешено да маркира редакцията си като малка промяна, е че по този начин недоброжелателни лица могат да вандалстват и да определят промяната като малка, и така да заблуждават потребителите, които са избрали да не им се показват малките промени. Това ограничение е още една причина да влезете.

Основни[редактиране]

Къде мога да намеря допълнителна информация?[редактиране]

Разгледайте помощната страница, а също и нашия наръчник.

Има ли някакви правила, които трябва да спазвам?[редактиране]

Вижте БГ-Фантастика:Препоръки и правила.

Какво е "Последни промени" и какво означават съкращенията, използвани там?[редактиране]

Там са записани последните редакции, направени в БГ-Фантастика. По подразбиране са показани само 50, но може да изберете и повече. Вижте Последни промени за повече информация.

Какво да правя, ако открия две статии на една и съща тема?[редактиране]

Ами, можете да ги слеете в една статия, ако се чувствате смели. Изберете най-подходящото име (което не е задължително да е някое от вече съществуващите!). Ако не сте сигурни кое име да използвате, или пък дали наистина трябва да се слеят двете статии, просто кажете на дискусионната страница на една от двете статии (и сложете кратка бележка с препратка към дискусионната страница на другата), и вижте какво мислят по въпроса другите уикипедианци.

Каква е идеалната дължина за една статия? Кога трябва да я разделя на по-малки части?[редактиране]

Няма идеална дължина за дадена статия, всяка статия е индивидуална според тематиката и други фактори. Софтуерът на БГ-Фантастика препоръчва статията да се разбие на по-малки ако надхвърля 32 килобайта. Повечето теми са необятни затова не се притеснявайте, а пишете колкото искате. Ако се наложи статията да се разделя на по-малки някой ще помогне.

Може ли да обсъждам дадени теми тук?[редактиране]

Това е енциклопедия, в която се стремим да представяме нещата от неутрална гледна точка. Ако просто искате да убедите някой друг в правилността на Вашето мнение, тук не е мястото за това. Разбира се, ако желаете да обсъдите съдържанието на дадена статия, винаги може да го направите на нейната дискусионна страница.

Забелязах проява на вандализъм. Как да възстановя страницата?[редактиране]

Вижте Как се възвръща предишното състояние на страница

Повредих една страница по невнимание. Как да я възстановя?[редактиране]

Вижте Как се възвръща предишното състояние на страница

Как да проверя една страница за грешки?[редактиране]

Постъпила е вече молба за създаване на помощно средство, което да проверява за грешки, но все още това не е осъществено. Когато редактирате по-голяма статия, може да ви е по-удобно да копирате текста в любимия си текстов редактор, да го редактирате и да го проверите за правописни грешки там, и после пак да копирате текста в браузъра. Можете да използвате и онлайн инструмент за тази цел, като например Spellonline. Някои браузери вече предлагат проверка за грешки в кутиите за редактиране на текст.
Съществува Списък на основните правописни грешки, който може да ползвате, за да проверите дали някоя грешно изписана дума не присъства на някоя страница в БГ-Фантастика.

Защо някои препратки са червени? Какво означават препратките с въпросителен знак (?) накрая?[редактиране]

Това са препратки към несъществуващи статии. В зависимост от настройките Ви, те са или червени, или с въпросителен знак накрая.
Щракването върху такава препратка ще Ви отведе на страница за редактиране, където може да започнете тази статия.

А какво означават синьозелените препратки?[редактиране]

Това са външни препратки - такива, които водят извън БГ-Фантастика.

Какво се случва, когато двама потребителя редактират една и съща страница едновременно?[редактиране]

Това се нарича "редакционен сблъсък". Ще видите на екрана си двете различни версии в два различни прозореца, заедно с резюме, в което разликите са осветени (по принцип се показват редакциите и на двата потребителя, освен в случаите, когато и двамата са направили абсолютно същите промени), и инструкции за това как трябва да продължите. Практически е невъзможно да загубите информацията. Софтуерните разработчици на БГ-Фантастика изказаха предположение, че може да се създаде по-напредничава система в бъдеще, която автоматично да съединява редакциите.

Какво да правя, ако компютърът или браузърът ми забие? Или пък сървърът не отговаря?[редактиране]

Ще загубите редактирания от вас текст. В известна степен, можете да се защитите от тази неприятност, ако редактирате първо в текстов редактор, особено ако правите големи промени (но забележете, че ако системата на компютъра ви се срине, нищо не може да ви помогне, освен ако не записвате често информацията си на твърдия диск). Ако компютъра не успее да запази информацията и ви изведе съобщение за т. нар. time-out (изтичане на времето), също губите своята редакция. Можете да се предпазите от това като просто копирате текста. Ако не сте направили това, поне можете да възвърнете последната версия, като щракнете бутона Back на браузъра си, и опресните страницата.

Как мога да разбера дали дадена статия е променена, без да я посещавам?[редактиране]

Ако сте влезли в системата на БГ-Фантастика със своето потребителско име, на всяка страница ще видите препратка, на която пише "Наблюдаване на страницата". Ако щракнете върху нея, страницата ще бъде прибавена към вашия Списък за наблюдение. Ако отидете на тази страница, ще можете да видите последните промени, свързани с желаните статии.

Какви файлови формати да използвам?[редактиране]

За картинки, използвайте JPEG за снимки, и PNG за рисунки, логота и други от този род. GIF може да се използва вместо PNG, но не се препоръчва по причини, свързани с патента. За видеото - добър въпрос, но още не сме стигнали до там.
Ogg Vorbis се предпочита за звукови файлове; Форматът MP3 е допустим, но непрепоръчителен заради същата причина, както и GIF.

Един от сътрудниците се държи неразумно. Помощ![редактиране]

Вижте БГ-Фантастика:Никакви лични нападки.

Препратки: външни и междуезикови[редактиране]

Хубаво ли е да се превеждат статии от другите Уикипедии?[редактиране]

Да, това е добра идея за кръстосано опрашване.

Какво ще кажете за автоматичния превод?[редактиране]

Машинният превод е полезен за получаване на обща идея от текст на непознат език, но произвежда лоши преводи и не трябва да се използва самостоятелно. Ако искате да използвате машинен превод като "пособие" при превода и после да редактирате резултата, използвайте го, щом смятате, че ще е от полза.

Как да разбера дали дадена статия съществува в БГ-Фантастика на друг език?[редактиране]

Тук се опитваме да създадем връзки между еднаквите статии на различни езици. Ако не виждате езикови препратки горе на страницата, потърсете съответната статия в някоя от чуждестранните Уикипедии. Ако я намерите, направете двустранна препратка, а ако не я намерите - може да я преведете. Имайте предвид, че между статиите в Уикипедиите съотношението не винаги е едно към едно.

Добре ли е да се правят препратки към други сайтове?[редактиране]

Външните препратки са нещо чудесно. Те несъмнено увеличават използваемостта на БГ-Фантастика. Не забравяйте, обаче, че БГ-Фантастика не е справочник за препратки, като например този на Google. Затова те не трябва да заместват статията, а само да подкрепят съдържанието й. Според сегашната договореност, те се поставят след статията като отделен раздел. Но понякога се поставят и в статията като бележка под линия. Относно различните начини за създаване на външни препратки вижте БГ-Фантастика:Как се редактират страници.

Авторски права[редактиране]

Имам или мога да се сдобия с разрешение да използвам дадена картинка или статия в БГ-Фантастика. Добре ли е да го направя?[редактиране]

Текстът и картинките в БГ-Фантастика са защитени с Лиценз за свободна документация на ГНУ. Ако материалът, който искате да приложите в БГ-Фантастика, не е защитен с подобен или същия лиценз, или пък не е обществено достояние, вие нямате право да го използвате в БГ-Фантастика. Така че, трябва първо да попитате притежателя на авторските права за лицензиране на материала с GFDL.

Притежавам незащитена с авторски права картинка (или текст), която/което е възпроизведена в книга с авторски права. Мога ли да я/го сканирам/напечатам в БГ-Фантастика?[редактиране]

Ако не е променена картинката, никой няма права върху нея. Ако е била обществено достояние преди да са я използвали, тя е все още такава.

Нарушава ли се GFDL при използването на картинка във формат GIF заради неговия патент?[редактиране]

Алгоритъмът за компресия LZW, използван при формата GIF, е патентован. Въпреки това, юридически е позволено да създавате картинки във формат GIF и после да ги защитите с GFDL, както е и съвършено законно да създадете CD-ROM със защитен от GFDL материал, въпреки че форматът за CD-ROM също е патентован.

Хората, които пишат или използват програми за създаването на GIF, са обвързани с патента. Поради тази причина, свободният софтуер е по принцип против този формат. В този смисъл, ние подкрепяме редакторите, които използват технически по-висшестоящия и непатентования формат PNG вместо GIF.

Забележка: патентът LZW изтече на 20 юни 2003 г. в САЩ и на 7 юли 2004 г. в другите държави. Така че патентните съображения срещу него са отпаднали - но техническите остават.

Могат ли да се използват картинки или преводи на статии, чиито лиценз не е известен? Считат ли се за обществено достояние, особено ако става въпрос за интернет страница?[редактиране]

Кратък отговор: не. Първо може да се попита под какъв лиценз са текстовете - ако наистина са обществено достояние, ще ни го кажат, тогава може. При преводни статии има различни авторски права, от една страна на автора и неговия издател, от друга на преводача и неговия издател (ако има). Авторът и/или издателят на оригинала трябва да каже, че е съгласен текстът му (1) да се преведе и (2) да се публикува с лиценз GFDL. Достатъчно е да се получи разрешение за ползване на материалите от авторите и ние да направим превод (ако вече има превод и го ползваме, трябва разрешение и от преводача). Ако няма как, например няма посочени автори/преводачи, има вероятност самият източник да нарушава нечии права и/или да не е достоверен и сигурно може да се намери по-добър. Ако авторите откажат да дадат разрешение, можем напълно законно да ползваме материалите им, като извлечем само фактите (без цели изречения, или с няколко цитата, означени като такива), като си напишем наши си изречения и наш текст. После задължително се посочва източника в раздел "Източници" или "Библиография" в статията ни. Можем също така, ако текстовете са много ценни, да сложим препратки към тях в нашите статии. Почти винаги, обаче, ако се поиска разрешение по добър начин, авторите го дават, но трябва да им се обясни подробно. Повече информация, вкл. получени разрешения с успешната кореспонденция сме сложили на БГ-Фантастика:Разрешения за ползване на материали. Вижте също БГ-Фантастика:Обществено достояние и Авторско право.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:ЧЗВ за сътрудници в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Borislav, 5ko, Cryout, Александър, Rennie, .wiki, Tokopan, Gregg, DOGGY, Петко, 83.97.26.157, Darsie, Ванка5, Spiritia
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Contributing FAQ в en.wikipedia.org, към 21 декември 2003, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Stephen Gilbert, Tarquin, Rotem Dan, MyRedDice, Mav, Enchanter, Patrick, Angela, Menchi, TakuyaMurata, Naddy, 68.163.156.134, 62.253.64.7, Koyaanis Qatsi, 66.65.17.80, Ellmist, Tenbaset, 205.188.208.41, Ixfd64, SGBailey, Axlrosen, PierreAbbat, Stevertigo, Christian, Eric119, Eloquence, 128.193.88.104, 192.45.102.60, 218.4.73.210, Robert Merkel, 167.242.48.42, 157.15.34.21, 203.59.120.117, 12.209.186.206, 218.221.234.117, Jay, Pilichv, Casu Marzu, Chocolateboy, Noldoaran, 141.40.169.129, Denelson83.

</center>